Tweeëntwintig ‘jonge’ veteranen en hun thuisfront gekoppeld aan tweeëntwintig kunstenaars. Het leverde een museum vol levensverhalen op, in allerlei kunstvormen. De eerste expositie ‘Helmen Vol Verhalen’ in het Memory Museum in Nijverdal is het trotse werk van veteraan Amy van Son. Het is de bedoeling dat de expositie door Nederland gaat reizen.

Omroepv heeft al een aantal projecten laten zien in de videoproducties met boomkunstenaar Jelmer Swaan en het Reuniform project met o.a. de inmiddels overleden veteraan (en “bekende Nederlander”) Ton Kelders.

“We zijn dit project begonnen om aandacht te vragen voor de jonge veteraan. Zij worden te weinig gezien en zijn zelf niet trots genoeg op wat ze doen of gedaan hebben”, legt Van Son uit. “Dat komt omdat veel jonge veteranen heel veel respect hebben voor de oud-strijders, in bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Maar daardoor worden hun verhalen vaak niet verteld.”

De erkenning en het praten over hun verhaal is belangrijk, vindt Van Son. “Ze houden hun verhalen nu vaak binnen omdat ze zich niet begrepen voelen, of niet weten waar ze heen kunnen.”

Het project startte in 2020 en inmiddels zijn alle kunstwerken gereed. Wij waren te gast bij de opening in het Memory Museum in Nijverdal. Deze video geeft een impressie van de eerste tentoonstelling. De expositie reist in 2022 en 2023 door Nederland. Kijk voor actuele informatie op de website van Helmen vol Verhalen.