Op de filmset van 'De Slag Om De Schelde'

Deel dit bericht:

omroepv gaat terug in de tijd, 75 jaar geleden, bij de slag om de Schelde, in Middelburg. Verslaggever Niels Roelen was uitgenodigd om te kijken hoe het eraan toegaat op de set bij de Nederlandse film ‘De slag om de Schelde’. In een interview met producent Mark van Eeuwen krijgen we een inkijkje hoe het er 75 jaar geleden uit heeft gezien bij deze belangrijke, maar vaak vergeten slag. Ook Jemma Land van subsidie verstrekker V-fonds komt aan het woord en legt uit waarom het zo belangrijk is om aandacht te schenken aan dit verhaal.

Over de Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde was een militaire operatie in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze slag was de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden wilden de Scheldemonding vrij maken van strijdkrachten van nazi-Duitsland zodat Antwerpen de belangrijke geallieerde aanvoerhaven zou worden voor de geallieerde legers. De stad Antwerpen was al bevrijd voor Operatie Market Garden maar het gebied van de Scheldemonding tot de stad nog niet. De bevrijding van de Scheldemonding werd opgedragen aan het Canadese 1e Leger, en zou vitaal zijn voor de geplande doorbraak door de Siegfriedlinie, aangezien de geallieerde bevoorradingslijnen nog steeds terugliepen tot aan de landingsstranden in Normandië.

Na vijf weken met enkele van de moeilijkste gevechten uit de gehele oorlog, waaronder een aantal amfibische landingen en aanvallen over open terrein, was de slag gewonnen door de Canadezen, Polen en Britten van het Canadese 1e Leger, het Franse 1er Bataillon Fusilier Marin Commando onder bevel van kapitein Philippe Kieffer en Belgische en Noorse commando’s van No. 10 (Inter-Allied) Commando.

Drie weken later werd de haven van Antwerpen geopend voor de geallieerde scheepvaart. Hoewel deze slag minder bekend is dan andere veldslagen, was hij essentieel om de geallieerde legers van voorraden te voorzien waarmee de operatie op het front in West-Europa kon worden voortgezet.

bron: wikipedia

Deel dit bericht