Informatie Manoeuvre-Majoor Vik Franke

Deel dit bericht:

Gepassioneerd Majoor Vik Franke is werkzaam bij het Korps Communicatie & Engagement “Prinses Ariane”, als Commandant PDC (Product Development Center).

Majoor Vik Franke is al jaren geen onbekende in Nederland. Hij werd in november 2006 uitgezonden naar Uruzgan en ging mee als filmmaker op patrouille met 25 Nederlandse Commando’s en een handvol Afghaanse militairen (”ANA” Afghan National Army) . Toen de soldaten in colonne onderweg waren naar de legerbasis, reed een voertuig over een bermbom. Twee Afghanen werden gedood, waarna de patrouille vanaf 3 kanten werd beschoten; een vuurgevecht duurde dat in totaal een uur zou duren. Cameraman Vik Franke bleef filmen tot de accu van zijn camera leeg was. Toen greep hij het semi-automatische wapen van een commando en deed mee aan het vuurgevecht. Het resulteerde in een goed bekeken documentaire “09:11 ZULU”, die eerder werd uitgezonden in november 2006. Vik maakte na zijn uitzending naar Afghanistan de overstap van filmmaker naar actief dienend militair.

We spreken af in Amsterdam bij het beeld van Spinoza bij de Stopera en wandelen naar de Dam, waar we in onder andere gesprek gaan over het belang van de 2 nieuwe Korpsen Informatie Manoeuvre: het Korps Communicatie en Engagement (C&E) “Prinses Ariane” en het Korps Inlichtingen en Veiligheid (I&V) “Prinses Alexia”. Dit was enkele maanden geleden al in het nieuws, maar wij praten met een insider die een persoonlijke noot toevoegt.

Het korps waar Majoor Vik Franke werkzaam is heeft het schaakstuk paard als blikvanger op het embleem van het Korps C&E staan. Verder zijn een papyrusrol en zwaard zichtbaar. Het paard staat internationaal symbool voor informatie-operaties, het papier visualiseert communicatie en het zwaard doelgerichtheid. De oranje kleur verwijst naar ambitie, creativiteit en aantrekkingskracht en laat de verbondenheid met de natie zien. Het credo van het Korps luidt ‘Noster Animus Nostrum Telum’, wat ‘Onze geest is ons wapen’ betekent. Moedereenheid is het 1 Civiel Militair Interactie Commando (1 CMICo).

Ook spreken we met Vik over de staat van onze krijgsmacht. Kunnen we wel langer dan 2 dagen vechten als het moet? Zou onze krijgsmacht nog meer kunnen bezuinigen op inefficiëntie en verborgen werkloosheid?

In ieder geval wordt het ons duidelijk dat het hebben van een Informatie Manoeuvre in deze tijd onmisbaar is. Informatie Manoeuvre overstijgt afstand en massa, en maakt eigenlijk “staal” van communicatiemiddelen.

ABONNEER JE HIER OP ONS YOUTUBE KANAAL