Ymo Harzema, De Gewonde Soldaat

Deel dit bericht:

Doorgaan waar anderen stoppen; dat hebben de vredesmissies van Defensie bewezen. Zo ook de gepassioneerde militair, Sgt. BD Ymo Harzema. Hij trad in 1993 in dienst en deed dienst tot in 2011. Met bijna 19 dienstjaren erop kreeg Ymo ontslag op medische gronden. Inmiddels zet Ymo zich al jaren in voor de vereniging ‘de Gewonde Soldaat’. Hij praat ons bij over de rol van de ‘Gewonde Soldaat’, over zijn diensttijd en over de problemen waar veel gewonde militairen tegenaan lopen.

De leden van de vereniging zijn mannen en vrouwen die lichamelijk of psychisch blijvend letsel hebben opgelopen als gevolg van militaire inzet, onder buitengewone of daarmee vergelijkbare omstandigheden. De vereniging wil in de Nederlandse samenleving meer bekendheid geven aan de veteraan en aan de gewonde veteraan in het bijzonder. Dat doet de vereniging onder meer door presentaties te geven aan het bedrijfsleven: over bijvoorbeeld leiderschap en doorzettingsvermogen. Of door deelname aan sportactiviteiten, zoals Mudmasters.

‘De Gewonde Soldaat’ zorgt daarmee voor meer begrip, erkenning en waardering voor deze speciale groep veteranen. Immers zijn zij degenen die na hun uitzending te maken kregen met een nog zwaardere uitdaging: een meestal zeer langdurig revalidatieproces. Zo’n proces kent niet alleen zeer diepe dalen en momenten van wanhoop voor de gewonde soldaat, maar ook voor de familie en relaties.

Toch hebben zij dankzij hun onvoorstelbare doorzettingsvermogen en positieve kijk op het leven voor zichzelf weer een toekomst gecreëerd – ondanks rolstoel, prothese of psychische klachten. De leden van de vereniging willen ervaringen en succesverhalen delen met de Nederlandse samenleving en gebruiken om andere Nederlanders te motiveren.