Tekortkomingen in noodopvang van veteranen: Marijke Dekker van Thuisbasis Veteranen

Deel dit bericht:

Het is alweer uit het nieuws verdwenen, maar begin maart publiceerde de Veteranenombudsman Reinier van Zutphen een rapport over de tekortkomingen in de noodopvang van veteranen. Als veteranen dringend noodopvang zoeken, komen zij teveel obstakels tegen. De ombudsman ontving hierover de afgelopen jaren regelmatig klachten.

Veteranen kunnen door uitzending al dan niet blijvende lichamelijke en/of psychische klachten krijgen. Soms kunnen ze daardoor niet meer in hun eigen huis blijven en hebben ze dringend (tijdelijk) een andere plek nodig. Als ze die niet zelf kunnen vinden, kunnen ze een beroep doen op Defensie en/of het Nederlands Veteraneninstituut. “Maar dan moet dat wel goed geregeld zijn”, zegt Veteranenombudsman Reinier van Zutphen. “Dat is nu niet het geval. De overheid heeft niet voor niets een bijzondere zorgplicht voor veteranen. Door de manier waarop de noodopvang nu is geregeld, voelen veteranen zich in de steek gelaten.”

Hierover gaat Jan-Willem in gesprek met coördinator Marijke Dekker. Ze is locatie-hoofd bij Thuisbasis Veteranen in Eelde, onderdeel van Zorggroep Perspectief. Thuisbasis Veteranen levert beschermd wonen voor militaire veteranen (en andere geüniformeerden), die door hun opgelopen problematiek niet meer zelfstandig kunnen functioneren. Ze bespreken veelvoorkomende ervaringen in de noodopvang.