Stichting Sunset March

Deel dit bericht:

Jan-Willem spreekt voor de nieuwste aflevering van Bravo Zulu met Peter Grotens, voorzitter van de Stichting Sunset March. De Sunset March is een bijzondere herdenkingsactiviteit die elke dag uitgevoerd wordt!
 
De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.
 
De verlichting van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een “veteraan van de dag” de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.
 
Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.
 
Op 5 oktober jl liep een deel van het 1e peloton van de A-Cie (Libanon lichting 82/5) samen met een aantal belangstellenden de “Sunset March”, onder aanvoering van Libanon veteraan van de dag, Rob Vogel. Niet alleen als eerbetoon aan de 48 Amerikaanse soldaten van de 82nd Airborne Division, die tijdens de “Waalcrossing” om het leven kwamen, maar ook ter nagedachtenis van hun 4 maten die sneuvelden in Libanon tijdens hun uitzending. Deze dag werd in het bijzonder gekozen omdat Jan-Hendrik Hoiting exact 38 jaar geleden, op 5 oktober 1983, om het leven kwam op road-block 7-13B bij Sribbin (Screbbine, Zuid-Libanon).
 
Veteranen van verschillende nationaliteiten hebben de Sunset March al gelopen, vaak vergezeld door belangstellenden. Iedere veteraan is welkom om de Sunset March te lopen en kan zich aanmelden op de aanmeldpagina voor een gewenste datum. Inschrijven door belangstellenden kan achterwege blijven, alleen de “veteraan van de dag” schrijft zich in.
 
Sunset March is een initiatief van Veteranen Overbetuwe.