Robin Imthorn: Geknakt betekent niet gebroken

Deel dit bericht:

“Geknakt betekent niet gebroken.”

Eind 2021 was hij er al mee in het nieuws: Sgt 1 der mariniers Robin Imthorn over het KNAKmoment dat iemand kan meemaken na een trauma. Robin is een bekende van ons. Eerder spraken we hem in podcastserie De Frontlinie over @fivefive.out. Ook nu hebben we het met hem over zijn PTSS en de manier waarop hij dat bespreekbaar maakt.

Een aantal KNAKmomenten van veteranen zijn door hem al gepubliceerd op zijn Instagram-account @knakmoment. We gaan weer even terug naar het begin: hoe ging hij er zelf mee om en wat kan iemand eraan doen om het bespreekbaar en aanvaardbaar te maken binnen bijvoorbeeld een organisatie? Hoe belangrijk is het dat we praten, naast presteren?

Militairen moeten presteren onder hoge druk, zelf problemen oplossen en hun emoties de baas blijven. Maar die kracht en zelfstandigheid lijken hen op een ander front juist parten te spelen. Veel militairen zoeken geen hulp bij mentale klachten, maar blijven doorwerken tot het echt niet anders kan. Daardoor wordt de kans op lang ziekteverzuim of uitval juist groter.

Daar komt Robin in beeld.