Reinout Sterk met 'De missie Mali: een poppenkast in de woestijn'

Deel dit bericht:

Jan Willem gaat in gesprek met kapitein b.d. en voormalig militair jurist Reinout Sterk. Hij ging mee op missie naar Mali als Legal Advisor (LEGAD) in 2015 en is de auteur van het boek ‘De Missie Mali: een poppenkast in de Woestijn’. De titel geeft al genoeg aanleiding te praten over zijn ervaringen tijdens en mening over de missie in Mali! Reinout heeft de militaire dienst vaarwel gezegd en zich als advocaat gevestigd. Hij wil als advocaat met militair-juridische ervaring zijn diensten ook aanbieden aan veteranen, om hen bij te staan in juridische procedures.
 
Het kabinet (Rutte 2) besloot in 2014 om mee te doen aan de VN missie in Mali: MINUSMA genaamd. Dit is de Franse afkorting van Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pur la Stabilisation au Mali. In het Engels: United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali.
 
Nederland nam met name deel om inlichtingen te verzamelen, die gebruikt werden door de commandant van de missie om operaties voor te bereiden. In totaal hebben ongeveer 6.000 Nederlandse militairen aan deze missie deelgenomen van april 2014 tot 1 mei 2019. Sinds november 2021 steunt Nederland de missie weer voor 6 maanden met een transportvliegtuig (C-130 Hercules) en 90 militairen van de Luchtmacht.