Overleven tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië
Vandaag staat ook omroepv stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgden, werken tot op de dag van vandaag door bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en in onze samenleving als geheel.
Vandaag kunt u luisteren naar het bijzondere verhaal van de vader van onze presentator Jan Willem Waitz, Max Waitz en zijn tante Annelize Charmes. Zij zijn met hun families vanaf 1942 tot 15 Augustus 1945 in Sumatra en Java geïnterneerd geweest en overleefden beiden de jappenkampen. Het delen van hun bijzondere verhaal en drama tijdens de Japanse bezetting en net erna is belangrijk om stil te staan wat oorlog doet voor mensen en om te waarderen dat we nu in vrede kunnen leven en dat we moeten waken voor herhaling in de toekomst. Uiteraard alle erkenning en waardering voor alle oorlogsslachtoffers uit deze periode.
OmroepV deelt dit bijzondere interview in de hoop dat Jan Willem ooit nog de stoffelijke resten van zijn oom, Willem Anton Pecqueur (“Wimmetje”), die stierf door ziekte in het kamp en ergens begraven werd na augustus 1945 ergens buiten Medan worden teruggevonden. Zijn oma werd begeleid door “Gurkha” militairen om haar zoontje veilig te kunnen begraven. Het was namelijk veel te gevaarlijk om alleen te gaan tijdens de “Bersiap” periode. Jan Willem is op zoek naar iemand die hem zou kunnen helpen met het traceren van de begraafplaats. Zijn familie heeft het graf van “Wimmetje” die in 1945 nog maar 5 jaar was, nooit meer kunnen terugvinden.
De uitzending wordt afgewisseld met historisch geluidsmateriaal en muziek. Tevens raden wij U aan voor meer informatie over de website https://15augustus1945.nl/ te bezoeken.
Veel luisterplezier!