Oud-Majoor, schrijver en columnist Niels Roelen zijn nieuwe boek: "Zwarte Vogel"

Deel dit bericht:

“Soldaat in Uruzgan”, “Leven na Uruzgan” en nu ook “Zwarte Vogel”

Jan-Willem gaat in gesprek met voormalig Majoor Niels Roelen, over zijn leven tijdens zijn diensttijd als militair en zijn carrière als schrijver en columnist. We spreken veel over Uruzgan, waar Niels in 2007 diende als officier en het nodige meemaakte. Natuurlijk hebben we het ook over zijn laatste verschenen boek “Zwarte Vogel”, en de betekenis van loyaliteit en vriendschap die leidraad zijn in het boek.

Niels schreef al eerder de boeken “Soldaat in Uruzgan” en “Leven na Uruzgan”. Nu gaat het over twee vrienden, in “Zwarte Vogel”:

De jaren als officier in opleiding en het snoeihard trainen als lid van de roeivereniging van de Koninklijke Militaire Academie hebben een hechte vriendschap gesmeed tussen Immo en Olav. Een broederband die onverwoestbaar lijkt, ook als Immo na het voltooien van hun opleiding uitgezonden wordt naar het grimmige oorlogsgebied in Kosovo terwijl Olav voor een VN-missie naar het vakantie-eiland Cyprus vertrekt.

Als Immo en Olav weer terug zijn in Nederland lijkt er niks veranderd, de vriendschapsband is nog even hecht. Ook als Immo voor het eerst achter de tralies belandt en Olav hem in de gevangenis bezoekt, is er geen twijfel. Dit is zijn maat. Maar na een aantal nieuwe gewelddadige incidenten en gedwongen opnames in psychiatrische instellingen worstelt Olav met zijn loyaliteit. Immo’s psychoses en de strafrechtelijke misdragingen stellen hun vriendschap op de proef. Hoelang kun je terugvallen op een gedeeld verleden als het heden zo ver uiteenloopt?