Luitenant-Generaal b.d. en voormalig IGK Hans van Griensven

Deel dit bericht:

Jan Willem gaat in gesprek met Luitenant-Generaal b.d. Hans van Griensven, voorheen Inspecteur Generaal Krijgsmacht (IGK) en de huidige voorzitter van het Veteranenplatform. Ze praten over zijn diensttijd en over de feiten en fictie rondom de Slag om Chora in Uruzgan (Afghanistan), waarbij hij taskforce commandant was.

Hans van Griensven leidde in 2007 als Commandant de taskforce Uruzgan waar hij betrokken was bij de grootste slag door Nederlandse militairen na Korea. In deze strijd kwamen ca. 250 mensen om, onder wie 50-80 burgers en 2 Nederlandse militairen.

Hij vertelt over deze periode vanuit zijn perspectief. Het blijkt dat het hele verhaal niet in 1 podcast te bespreken is en dat ook nog niet alles gezegd kan worden. Er loopt nog een onderzoek door de overheid, in verband met een claim van de nabestaanden uit Uruzgan. Het is duidelijk dat Hans volledig achter zijn verantwoordelijkheid van destijds staat: de veiligheid van zijn mensen en de legitimiteit van deze meerdaagse operatie.

Verder hebben ze het over de staat van Defensie, zijn vorige functie als Inspecteur Generaal Der Krijgsmacht, over hoe zijn thuisfront omging met zijn werk en wat heeft Defensie hem als mens gebracht heeft.

Tenslotte komen natuurlijk zijn huidige werkzaamheden als voorzitter van het Veteranen Platform (VP) ter sprake, evenals zijn inzet voor de Stichting Veteranen Hart van Brabant.