Gerard Celosse, Commando Special Ops, nu eigenaar van GHO-ST

Deel dit bericht:

Gerard Celosse, Commando Special Ops

Voor de nieuwste aflevering van podcast Bravo Zulu gaat Jan-Willem in gesprek met voormalig Special Ops Commando, Gerard Celosse. We duiken in zijn verhaal, opleiding en uitzendingen.

“Omdat Commando’s vaak opereren in politiek gevoelige missies, is discreet handelen van essentieel belang. Vanwege hun deskundigheid, professionalisme en no-nonsens mentaliteit, worden alleen zij ingezet voor het beveiligen van functionarissen tijdens geheime operaties. Zij worden intern opgeleid als covert-protection specialist. Dit wil niets anders zeggen dan dat zij op diverse manieren kunnen worden ingezet voor het heimelijk beveiligen van personen.”

De opleiding tot commando-persoonsbeveiliger is zeer intens en uitgebreid. Risicoanalyse, (contra-)observaties, predictive-profiling (spotten van dreigende situaties), rijtechnieken, speciale verdedigings- en schiettechnieken, eerste hulp en uiteraard diverse formatietechnieken met de VIP komen o.a. aan bod. Gerard doorliep de welbekende zware lesmodules om Commando te worden: het leggen van hinderlagen, overvallen plegen, in- en exfiltraties uitvoeren, militaire geneeskunde, inlichtingen en verbindingen, om er maar een paar te noemen. Ook moest hij specialiseren. Deze specialisaties waren: ComSpec (Verbinding), DemSpec (Demolitie), Medic (Medisch) en Sniper (Precisieschutter).

Tijdens de opleiding wordt dus veel aandacht besteedt aan low-profile beveiliging. Zo moeten commando’s tijdens diverse scenario’s hun VIP beveiligen zonder op te vallen. Dit kan zijn; midden in een grote stad, of in vakantieparken. Oftewel, de commando wordt tijdens de opleiding uitgedaagd door uiteenlopende scenario’s en omgevingen waarin zijn flexibiliteit, rationaliteit en adaptief vermogen op de proef worden gesteld.

Inmiddels runt Gerard een professioneel beveiligingsbedrijf onder de naam ‘GHO-ST’, die alleen beveiliging levert aan het hogere en risicovolle segment en deze ook de hoge kwaliteit willen leveren. Dat is de reden waarom Gerard voornamelijk werkt met oud-commando’s. Deze schaduwkrijgers zijn namelijk opgeleid tot een standaard die in Nederland onovertroffen is.

Zij hebben in het verleden strenge fysieke, medische en mentale selectieprocedures moeten doorstaan, hebben zware psychometrische testen moeten doorlopen en zijn tijdens hun opleiding voortdurend beoordeeld op bekwaamheid en houding. Het resultaat is dat deze persoon gemotiveerd, proactief, ijverig, betrouwbaar, discreet en vindingrijk is.