De persoonlijke verhalen van Indië-veteranen
Deel dit bericht:

“Aan de ene kant waren mensen boos omdat we Indië verloren hadden, aan de andere kant waren mensen boos omdat we daar hadden gevochten.”
Jan-Willem gaat in gesprek met auteurs Gielt Algra en Jos Groen, over hun boek “Militaire Ooggetuigen: Nederlands-Indië 1941-1949. Beleving, terugblik en doorwerking”, dat reeds op 1 november 2021 is verschenen.
Op 17 februari worden onder uitgebreide media-aandacht de resultaten van het onderzoek “Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950” gepresenteerd (uitvoering door het KITLV, NIMH en het NIOD). Ook zonder de resultaten te kennen vinden wij het aanbevelenswaardig om de persoonlijke verhalen, vanuit een totaal ander perspectief, naast dit onderzoek te lezen.
In dit boek beschrijven meerdere auteurs, aan de hand van de getuigenissen van ruim honderd Nederlandse Indiëveteranen, hoe deze de strijd tegen Japan en de daaropvolgende dekolonisatieoorlog beleefden. Het boek gaat in op hoe het de veteranen verging na terugkeer of overkomst naar Nederland, hoe ze een belangrijke rol vertolkten bij de totstandkoming van het veteranenbeleid, hoe ze zichzelf als veteraan identificeerden en hoe ze zich tot de rest van de maatschappij verhielden. De Indiëveteranen in dit boek vertellen open en eerlijk hun verhaal, waarbij perceptie, plaats en tijd een uiterst belangrijke rol spelen. De interviews komen uit de Interview collectie ‘Nederlandse Veteranen’ van het Nederlands Veteraneninstituut.
Het boek ”Militaire Ooggetuigen: Nederlands-Indië 1941-1949. Beleving, terugblik en doorwerking” telt 376 pagina’s en is rijkelijk geïllustreerd, met een aantal nog niet eerder gepubliceerde afbeeldingen. De auteurs, Gielt Algra, Jacco Duel, Martin Elands, Jos Groen, Yvon de Reuver, Marjolein van der Werf en Jeoffrey van Woensel, zijn verbonden aan het Expertisecentrum van het Nederlands Veteraneninstituut. Rein Bijkerk werkte er aan mee als zelfstandig historicus.
De uitzending over het onderzoek ‘Onafhankelijkheid, Dekolonisatie, Geweld en Oorlog in Indonesië, 1945-1950’ is voor iedereen te volgen via een livestream. De presentatie begint op 17 februari om 9:00 uur en eindigt rond 12:00 uur. Klik hier om te bekijken: https://www.ind45-50.org/online-presentatie-onderzoeksresultaten-17-februari-2022