Een must om te bezoeken: het bunkermuseum op Terschelling

Jan Willem Waitz in gesprek met Jort Spanjer van het bunkermuseum op Terschelling. Echt een must om dit bijzondere museum en de vele andere stellingen op het eiland te bezoeken!

Van de vele nog aanwezige bunkers op de zogenaamde “Tigerstellung” zijn er vier aangewezen als projectbunkers, die een museale functie hebben gekregen. In de bunkers kan je nu zien hoe ze tijdens de tweede wereldoorlog zijn gebruikt.

Dit is een van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is

De voormalige Duitse radarstelling Tiger is een van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is. Het complex van zeven hectare bestaat uit 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten. De commando-bunker Bertha is door zijn imposante omvang bijna uniek in Nederland. Van dit type bunker staan er maar drie in Nederland. Bertha en een paar andere ingerichte bunkers zijn uitsluitend op afspraak als excursie te bezoeken.

Het complex van zeven hectare bestaat uit 100 bunkers

Een aantal bunkers zaten compleet begraven onder het zand. Met kranen en shovels is er meer dan 4000 m3 zand verplaatst. Door de vrijwilligers is enorm veel zand en puin uit de bunkers verwijderd. Vervolgens is er elektriciteit aangelegd. Alle bunkers zijn nu voorzien van de oorspronkelijke bekabeling, inclusief origineel schakelmateriaal van bakeliet. Het interview wordt weer afgewisseld met originele oorlogsfragmenten en muziek. Veel luisterplezier!