REUNIFORM – Een persoonlijke ode aan de veteraan

Deel dit bericht:

—— PERSBERICHT ——

De documentaireserie ‘The making of project ReUniForm’ gaat op vrijdag 21 april in première. Deze driedelige reeks volgt modeontwerper Jaap Spruitenburg bij zijn missie de veteranen Ton Kelders en Roy Grinwis een persoonlijk uniform aan te meten. Ton Kelders (1928) diende in Indonesië en Korea en Roy Grinwis (1984) werd uitgezonden naar Afghanistan. Met deze op maat gemaakte ‘outfits’ brengt Spruitenburg hun persoonlijke verhalen in beeld.

IDENTITEIT
Spruitenburg ziet kleding als een eerstegraads communicatiemiddel. “Je beslist ‘s morgens wat je wilt uitstralen. De kleding die je draagt bepaalt mede jouw identiteit.” Volgens Spruitenburg geldt dit evenzeer voor militairen. Toch leveren zij na een missie hun uniform weer in. Daarmee verliezen ze een stukje van hun identiteit, stelt hij. “Wie ze zijn is niet meer zichtbaar.” En dat terwijl veteranen veel hebben meegemaakt en voor onze samenleving betekenen. “Ze hebben belangeloos hun eigen veiligheid opgegeven om voor onze vrijheid te strijden.” Met ReUniForm wil Spruitenburg de veteranen een gezicht geven. “De voor hen ontworpen uniformen vertellen hun persoonlijke verhaal. Hun missies worden zo zichtbaar voor iedereen.”

Spruitenburg: “Soms hoop je dat ze zichzelf wat minder goed hadden leren camoufleren, want daarmee doen ze zich in deze individualiserende maatschappij tekort”

Het inspireert Spruitenburg dat er anderen zijn, veteranen die bereid zijn hun eigen veiligheid in het geding stellen voor onze vrijheid of voor iemand die ze niet eens persoonlijk kennen. “Daarom wil ik laten zien dat hun verhaal er toe doet. Het project ReUniForm is voor mij een ode aan de vrijheid.”

DUURZAAM
Voor de kleding van ReUniForm heeft Spruitenburg de stof van oude uniformen gecombineerd met duurzaam gemaakt denim. “Gelijk met de economische groei, ligt de welvaart op de vuilnisbelt”, stelt de kledingontwerper. Hij vindt hergebruik niet alleen vanwege milieuoverwegingen belangrijk. Hij wil de zeggingskracht van materiaal waarin geleefd is, gebruiken. “De geschiedenis van de stof geeft het ontwerp een zichtbare kwaliteit.”

CO-CREATIE
Voor ReUniForm hebben Spruitenburg en Van Son intensief samengewerkt. Met elkaar en met andere betrokkenen: veteranen Ton Kelders en Roy Grinwis; regisseur Ronald Hendriksen van Omroepv; en met Milon Abrahamse die de fotografie verzorgde. Het was een indrukwekkend proces, vertellen ze beiden. Spruitenburg: “We hadden allemaal de intrinsieke motivatie om het juiste te doen; vanuit het gedeelde gevoel dat deze mannen dit verdienen.” Van Son vult aan: “De kracht van co-creatie is dat iedereen zijn eigen waarde heeft en autonomie behoudt. Ze citeert de Britse auteur Simon Sinek: ‘The best ideas are the honest ones. Ones born out of personal experience. Ones that originated to help a few and ended up helping many’.”

Veel partijen hebben belangeloos bijgedragen. Helmen Vol Verhalen kreeg van de BIGA-Groep restanten van uniformen. De Italiaanse producent Candiani Denim doneerde duurzame denimstof. Sir Redman heeft de gebruikte applicaties geleverd. En Spruitenburg kon de uniformen aan de veteranen overgedragen in oude munitiekisten, die hij kreeg van de Explosieven Opruimingsdienst.

PRODUCTIE
De documentaireserie is een gezamenlijke productie van Omroepv en Helmen Vol Verhalen en vanaf 21 april online te zien via Omroepv.  Omroepv is een eigentijdse omroep die radio, video en online content maakt over veteranen en hun thuisfront. Met ReUniForm wil omroepv een bijdrage leveren aan het vergroten van de erkenning en waardering voor hen die zich hebben ingezet voor vrede, veiligheid en vrijheid in Nederland en wereldwijd.

ReUniForm is onderdeel van Helmen Vol Verhalen, een kunstproject waarin veteranen gekoppeld worden aan kunstenaars. Het persoonlijke missieverhaal van de militair vormt de inspiratiebron voor een kunstwerk. Vanaf juni 2022 zijn de uniformen van ReUniForm naast tweeëntwintig kunstwerken te zien in een reizende tentoonstelling door het land. De expositie landt als eerste in Overijssel in het Vrijheidsmuseum en vervolgt dan zijn weg langs alle provincies van het land.

OORLOGSHELD
Directe aanleiding van ReUniForm is de vondst van de overjas van Willem van der Velde, officier tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de op maat gemaakte jas is een label genaaid. Hierop staat geschreven ‘VV v/d Velden, vaandrig Luchtdoel 1940’. Dit triggert de kleermaker. “Dit kledingstuk is zo persoonlijk, het is een tastbare herinnering aan zo’n belangwekkend verhaal. Het maakt zichtbaar hoe zeer een outfit is verweven met de drager ervan.”

Willem van der Velden is tragisch om het leven gekomen. In de nadagen van de oorlog oefent de lokale verzetsgroep van Oude Wetering het gebruik van wapens in het schuurtje dat tegenwoordig op het perceel van de familie Spruitenburg staat. De ervaren officier is instructeur. Tijdens een oefening op 2 maart 1945 gaat het mis. Als de mannen oefenen met explosief materiaal, trekt een van de verzetsstrijders de pin uit een granaat. Van der Velden reageert alert, pakt de granaat en gaat er bovenop liggen. Met zijn kordate optreden voorkomt hij dat er meer slachtoffers vallen. Uiteraard overleeft hij de klap niet. Dit verhaal maakt veel indruk op Spruitenburg en wordt de aanjager voor zijn missie. “Deze jonge officier was bereid zijn leven te geven voor anderen. Dit is dus wat het inhoudt een held te zijn.”

—— EINDE PERSBERICHT ——

Download persbericht

Wilt u meer weten over de documentaire, ReUniForm of Helmen Vol Verhalen, reserveringen expositie?
Contactpersoon is Amy van Son, telefoonnummer 06 28828743 of
2020helmen@gmail.com

Bekijk de Teaser deel 1; in gesprek met ontwerper Jaap Spruitenburg ReUniForm | Helmen Vol Verhalen & Omroepv https://youtu.be/t7ns2SZE6mY

Volledige perskit project ReUniForm https://bit.ly/PerskitReUniForm
Bekijk de Teaser deel 2; in gesprek met oude veteraan Ton Kelders (Indie Korea) | Helmen Vol Verhalen & Omroepv https://youtu.be/DCNsUeXvkXA

Bekijk de Teaser deel 3; presentatie van de ReUniForms in het Nationaal Militair Museum aan Ton Kelders en veteraan Roy Grinwis (Afghanistan) | Helmen Vol Verhalen & Omroepv https://youtu.be/MfoKS-BDP_s

Premiere ReUniForm via kanaal Omroepv https://www.youtube.com/c/omroepv

Foto’s project ReUniForm onder naamsvermelding fotograaf Milon Abrahamse https://flic.kr/s/aHBqjzKKjA