Project over Morele Schade

Deel dit bericht:

Project Moral Injury

Dit is de nieuwsbrief van het NWA-NWO project ‘Moral Injury’. Drie keer per jaar versturen wij een nieuwsbrief met daarin een korte update over de werkzaamheden van de onderzoekers (Tine Molendijk, Teun Eikenaar, Naomi Gilhuis en Sofie van der Maarel). Ook delen we nieuws op het gebied van Moral Injury en verwante onderwerpen. Dit zijn onder meer activiteiten of publicaties van onze consortiumpartners Radboud Universiteit Nijmegen, de Nederlandse Defensie Academie, de Politieacadamie, het Nederlands Veteraneninstituut en het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Al deze informatie vindt u ook op onze website www.projectmoralinjury.nl.

Voortgang

De onderzoekers van de deelprojecten over (a) organisatorische (Teun Eikenaar, post-doc), (b) socio-technische (Sofie van der Maarel, promovendus) en (c) maatschappelijk-politieke (Naomi Gilhuis, promovendus) dimensies van morele verwonding, zijn bezig geweest met veldwerkonderzoek en interviews met onderzoekers, vak deskundigen, geestelijk verzorgers, psychologen, gezondheidsprogrammaleiders, beleidsmakers, commandanten en militairen en politiepersoneel met trauma gerelateerde problematiek.

Een beginpaper, met daarin een systematische literature review van relevante literatuur voor het thema contextdimensies van morele verwonding, is momenteel under review. Een tweede paper, waarin wordt gereflecteerd op zowel positieve als eventuele ongewenste effecten van de groeiende populariteit van het begrip, is gepubliceerd in The British Journal of Psychiatry.

Op onze website is aanvullende informatie te vinden over moral injury, met een 90-seconden uitlegfilmpje. Verder wordt moral injury in relatie tot PTSS besproken en zijn hier tips en suggesties te vinden voor wie meer wil weten over het onderwerp.

Nieuws

Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV)

Het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV) heeft kennis over moral injury gebundeld en expliciet gemaakt voor zowel hulpverleners en hulpzoekende veteranen. Binnenkort worden twee initiatieven gestart. Ten eerste een Special Interest Group (SIG) voor moral injury, onder voorzitterschap van Marit Schwarze, gezondheidszorgpsycholoog bij GGZ Drenthe. Geïnteresseerden voor de SIG kunnen zich aanmelden bij Britt Houweling, b.houweling@nlveteraneninstituut.nl. Ten tweede is een projectgroep moral injury opgezet, onder voorzitterschap van Jackie June ter Heide, klinisch psycholoog en senior onderzoeker bij ARQ Centrum ’45.

Workshops en lezingen

De projectonderzoekers nemen ook deel aan bestaande activiteiten op het gebied van ethiek en geestelijke gezondheid. In mei en september 2021 organiseerde het BNMO retraiteweken voor morele verwonding. Dit programma is in 2020 opgezet, en bedoeld voor beschadigde (ex-)militairen, politieagenten en andere geüniformeerde beroepen. De projectonderzoekers van Project Moral Injury leveren een bijdrage aan dit programma door een presentatie en discussie over wat in de wetenschap bekend is over morele verwonding. In juni 2021 verzorgden teamleden van dit project online lezingen en workshops over moral injury voor onder meer psychologen, psychiaters en ethici. Op 3 juni was dat een workshop bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). Daarna organiseerde het Netwerk Ethiek Ondersteuning Nederland (NEON) op 4 juni een online congres: ‘Morele stress, morele moed, morele veerkracht en de rol van ethiekondersteuning’. Projectonderzoekers Tine Molendijk en Naomi Gilhuis verzorgden hier workshops.

Interview Defensieblad ‘Sterker!’

In de nieuwste editie van het Defensieblad ‘Sterker!’ is een interview met projectonderzoeker Sofie van der Maarel gepubliceerd. Het interview gaat over haar promotieonderzoek naar AI en robotica in militaire en politieteams. Daarbij wordt gekeken naar wat deze technologische innovaties doen met de mensen die ermee werken. Wat betekent het als je moet vertrouwen op de informatie die een AI systeem je geeft, of wat doet het met je verantwoordelijkheidsgevoel als niet je collega, maar een robot een fout maakt? In het interview worden een aantal bevindingen tot dusver besproken.

Contact

Mocht je zelf nieuws of agendapunten hebben om te delen in deze nieuwsbrief, mail het projectteam op info@projectmoralinjury.nl.

Dit artikel is afkomstig van Project Moral Injury. Bekijk hier hun website.