Oorlogsfilm ‘De Slag om de Schelde’ raakt jong en oud

Deel dit bericht:

Aan het einde van het herdenkingsjaar 75 jaar vrijheid verschijnt de Nederlandse oorlogsfilm ‘De Slag om de Schelde’. Vanaf 17 december is de film over het onderbelichte verhaal van een heftige veldslag in Zeeland gedurende de Tweede Wereldoorlog te zien in zo’n 200 bioscoopzalen door heel Nederland. Met dit initiatief willen vfonds en Levitate Film het belang van vrede en vrijheid benadrukken en overbrengen op nieuwe generaties.

Grootste Nederlandse productie in jaren

‘De Slag om de Schelde’ is Nederlands allergrootste film van de afgelopen tien jaar. Het oorlogsdrama leert de kijker niet alleen over de offers die in1944 zijn gebracht; de makers willen ook de huidige jongere generatie een spiegel voorhouden door vragen op te roepen over de waarde van vrijheid en over de bereidheid om hun vrijheid te bewaken.

Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) zag kansen om op betekenisvolle en invoelbare wijze duiding te geven aan wat vrijheid en vrede betekenen met de verfilming van het onderbelichte verhaal over De Slag om de Schelde. Zo ontstond het initiatief voor deze film. Het herdenken van het verleden, in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog, verandert nu er steeds minder directe ooggetuigen van deze oorlog zijn. Het maakte de productie daarmee extra urgent. Levitate Film, scenarioschrijver Paula van der Oest, uitvoerend producent Mark van Eeuwen en regisseur Matthijs van Heijningen Jr. maakten een intelligent, gevoelig, maar ook zeer spannend oorlogsdrama over drie jonge mensen in oorlogstijd die geconfronteerd worden met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

75 jaar vrijheid

De film is speciaal gemaakt voor het jaar waarin Nederland stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Door heel Nederland waren talloze evenementen en initiatieven voorbereid om te herdenken, te vieren en te koesteren dat Nederland sinds de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in vrede en vrijheid leeft. Lisette Mattaar, directeur vfonds: “We zijn verheugd dat we het grote publiek het verhaal over deze impactvolle gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog nu kunnen vertellen. Vooral omdat er door Covid-19 veel herdenkingen en vieringen geannuleerd zijn.” Vfonds steunt jaarlijks honderden projecten en hoopt hiermee verschillende generaties te inspireren en te stimuleren om zich in te zetten voor een vrije en vreedzame samenleving.

De film is vanaf 17 december in de Nederlandse bioscopen.

Deel dit bericht